Hampstead Norreys Community Shop

HOME 5 Case Study 5 Hampstead Norreys Community Shop
A community hub that’s binding the fabric of the community

Organisation type

Community Shop

Grant amount

£188,820

Award date

May 2015

When the village of Hampstead Norreys lost its shop and subsequently its post office, residents were deprived of important local services and vital community space. Deciding to take action, the villagers came together to set up a community shop and social hub – Hampstead Norreys Community Shop.

They found a new site, raised funds through donations, grants and a community share offer, and in 2011 opened the new facility. Run with the support of over 50 volunteers, the business provides a place for residents to meet, sells locally sourced products and offers a wide range of services. A majority of the village’s 800 residents own shares in the community shop and get to input into the shop’s direction.

Power to Change funding is being used to increase the size of the shop and café and to develop new facilities, enabling the business to generate more income and become more sustainable in the long-term. It will also provide space for community groups to meet, further improving community cohesion.

The shop and café has become the heart of our community. Since it opened, we have seen old relationships rekindled and new ones created. With the grant, we’ve protected this valuable community asset

Jane Dipple – Hampstead Norreys Community Shop

Key objectives & Outcomes

Grant purpose

The grant will enable the community shop to improve its retail offering and expand its café. These changes will allow more revenue to be generated and help the business achieve long-term sustainability

Community control

Over half of village residents own shares in the business and can input into its strategy and direction. The management committee are from the local area and over 50 local people volunteer at the community shop

Reducing isolation

The business provides a vital social hub where villagers get to know each other across generations. It has reinvigorated the village centre, as residents use the walk to the shop to catch up with neighbours